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                                                    Nr. 866  21 februari 2022 
 

Bied- en speeltechniek voor ‘gewone’ bridgers 
 

Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan 
elke ‘gewone’ bridger het antwoord zou moeten weten, 

behandelen we in de Bridge Training  
 

In de periodieken Arbitrair, BestuurWijzer en NBB-

Rekenprogramma bespreken we de onderwerpen die vooral op 
het bord liggen van de betreffende functionarissen 

 
Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl 

 
Redactie: Carolien de Koomen, Margriet Jansze, 

Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, 
Jan van Die, Frans Schiereck en Rob Stravers (eindredactie) 

 

Drie in de pan! 
De naam van deze heerlijke ruim 65-jaar oude herinnering kwam meteen in 
beeld nadat ik de drie vraagstukken voor deze Training had vastgesteld.  

Dit drietal is beslist te vergelijken met de drie (te) kleine pannenkoekjes die 
mijn lieve moeder tegelijk in één pan bakte. We waren thuis met z'n 

negenen. Drie keer bakken leverde dus slechts één pannenkoekje op…  
 

Schrik niet: in deze aflevering krijg je ze in één keer alle drie! 
 

Spel 1 Oost gever / NZ kwetsbaar 
 

West  Noord Oost  Zuid  Jouw zuidhand 
    1  doublet   7 6 5 

pas  2  pas  ??    A B 7 6 

  A 4 3 

  A H 6 

Wat bied je in je tweede biedbeurt? 

a. pas 

b. 2 

c. 2SA 

d. 3 

 

Het liefst had je met deze zestienpunter gevolgd met 1SA. Maar zonder 
dekking in oosts openingskleur zou dat een serieuze vraag zijn om ellende. 

 
Daarom koos je in je eerste biedbeurt voor 'doublet'. 
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Spel 1 Overpeinzing  
 

 Oost gever / NZ kwetsbaar 
 

West  Noord Oost  Zuid  Jouw zuidhand 
    1  doublet   7 6 5 

pas  2  pas  ??    A B 7 6 

  A 4 3 

  A H 6 

Wat bied je in je tweede biedbeurt? 

a. pas 
b. 2 

c. 2SA 
d. 3 

 

 
 

Heel lang geleden werd door veel bridgedocenten aanbevolen om - na een 
1-opening in een kleur van de tegenstander – als volgt te bieden: 

- met minder dan 13 punten bied je de kleur waarin je minstens 5 kaarten 
hebt. 

- met 13 punten of meer geef je een 'informatiedoublet'. 
 

Dat doen we nu heel anders. Een volgbod in een kleur belooft een 5+kaart 
met een puntenmaximum van 15-16 punten. 

 
En een informatiedoublet kennen we in twee soorten: 

 
12-16 punten, met minstens een 3-kaart in de ongeboden kleuren. 

als partner daarop geen kracht belooft, volgt onherroepelijk: pas! 
 

17-20 punten, dat kan een grillige hand zijn, te sterk voor het volgbod, of een 

gelijkmatige verdeling. Na een zwakke reactie van partner bied je 
dan nog wél wat. 

 
21+  als je ook met weinig tot niets bij partner een manchecontract 

niet uitsluit, verhoog je de kleur van je tegenstander.   
 

De partner van de doubleerder biedt met 0-8 punten zo goedkoop mogelijk 
zijn kleur. Daarbij geeft hij voorrang aan een hoge 4-kaart. 

Met 9+ moet hij sterker bieden. 
 

Tot zover deze Algemene Beschouwingen… 
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Spel 1 De beste bieding  
 

 Oost gever / NZ kwetsbaar 
 

West  Noord Oost  Zuid  Jouw zuidhand 
    1  doublet   7 6 5 

pas  2  pas  PAS!!   A B 7 6 

  A 4 3 

  A H 6 

Wat bied je in je tweede biedbeurt? 

a. pas  = 4 punten 
b. 2  = 1 punt 

c. 2SA = 0 punten 
d. 3  = 0 punten 

 
Noord mag niet passen. Hoe zwakker zijn hand, des te groter de ramp kan 

zijn als hij wél past. 

Pas je niet? Bedenk dan dat elke andere actie extra kracht belooft (17-19 
punten), waardoor je partner met 7-8 punten graag doorgaat tot het gaatje. 

Het risico is echter groot dat dat gaatje een afgrond blijkt te zijn… 

 
 
 

Spel 2 West gever / allen kwetsbaar 
 

 4 3 2 

 9 7 

 A V 2 

 H V B 3 2 

    Het bieden: 

 H 7 6 5   West  Noord Oost  Zuid 

 A H V B 10 8 6  pas  1  pas  1 

 B 3    pas  1SA  pas  4 

 -    pas  pas  pas 

 
Je speelt 4. West komt uit met 8. Hoe probeer je je contract te maken? 

a. Ik laat dummy 2 bijspelen. 

b. Ik laat dummy V bijspelen. 

c. Ik laat dummy A bijspelen. 
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Spel 2 Overpeinzing  
 

 West gever / allen kwetsbaar 
 

 4 3 2 

 9 7 

 A V 2 

 H V B 3 2 

  A 8 7      V B 10 

 5 4       3 2 

 8 7 6 5       H 10 9 4 

 A 9 8 7      10 6 5 4    

 H 9 6 5    

 A H V B 10 8 6   

 B 3     

 -     

 
Je speelt 4. West komt uit met 8. Hoe probeer je je contract te maken? 

a. Ik laat dummy 2 bijspelen. 

b. Ik laat dummy V bijspelen. 

c. Ik laat dummy A bijspelen. 

 
 
Je speelt een troefcontract. Dus telde je eerst de 'mogelijke' verliesslagen. 

 

Het vervelende verhaal 
 In schoppen dreigen drie verliesslagen als oost die kleur voorspeelt. 

Onprettig dus als oost aan slag komt… 
 als de snit op H mislukt, verlies je een ruitenslag. 

 
Het leuke verhaal 

 Dummy heeft HVB. Als je OW hun feestje gunt met A, kun jij 

daarna met de andere twee hoge klaveren twee slagen maken.  

 Omdat je in zuid geen klaveren hebt, kun je op die twee 
klaverenslagen twee kaarten opruimen waarmee je anders een slag 

zou verliezen. 
 Op de klaverenslag die je in ieder geval verliest aan A kun je óók 

een kaart opruimen waarmee je anders een slag zou verliezen. 
Volgens mijn oude geheugen hebben de Engelsen daar een naam 

voor bedacht. Iets als ‘Loser on loser’…  
 Totaal kun je op dummy's hoge klaveren dus drie zuidelijke 

verliezers bij het grof vuil zetten. 

 Dummy's 9 is hoger dan alle troeven van OW. 

 

Sprookje 
Wie denkt dat je met elke getroefde klaveren van dummy een troefslag 

méér maakt, gelooft in een hardnekkig troefsprookje…  
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Spel 2 Speelplan 
 

 West gever / allen kwetsbaar 
 

 4 3 2 

 9 7 

 A V 2 

 H V B 3 2 

  A 8 7      V B 10 

 5 4       3 2 

 8 7 6 5       H 10 9 4 

 A 9 8 7      10 6 5 4    

 H 9 6 5    

 A H V B 10 8 6   

 B 3     

 -     

 
Je speelt 4. West komt uit met 8. Hoe probeer je je contract te maken? 

a. Ik laat dummy 2 bijspelen  = 0 punten 

b. Ik laat dummy V bijspelen = 0 punten 

c. Ik laat dummy A bijspelen = 3 punten 

 
 
Laat dummy onmiddellijk A leggen! En dan H.  

 

Als oost A zou leggen troef je, want die snoodaard mag niet aan slag 

komen. 

 
Speelt oost een lage klaveren bij, dan ruim jij B op! Je gunt west wél een 

slag met A!  

 

West mag namelijk wél schoppen terugspelen, want daarmee wordt 
jouw H een zekere slag. 

 
Zodra je aan slag bent, steek je met een kleine troef over naar dummy en 

laat je V en B hun twee slagen maken. 

 

In dit spel ruimde je al een ruiten op, dus volgen nu twee kleine schoppen.  
En als oost A had gelegd, door jou getroefd, dan steek je daarna meteen 

met troef over naar dummy, speel je V en B en vervolg je met troef. 

  

Je wint dan altijd zeven troeven, A en V en B. OW mogen vechten om de 

andere drie slagen.  
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Spel 3 
Dit spel kwam héél lang geleden uit de koker van de Nederlandse topspeler 

die nog steeds een bridgerubriek verzorgt in De Telegraaf: Max Rebattu. 
 

 - 

 V 4 3 

 B 10 9 8 7 

 10 9 8 7 6 

  
 A H B 10 

 A H B 10 

 A V 

 A H B 

 
Je speelt 6SA. West komt uit met 9. 

 
Met welke speelwijze maak je tegen elke verdeling altijd 12 slagen? 

 
Ik win de uitkomst met A, en speel dan: 

a. B 

b. V 

c. B 

d. Ik win de uitkomst met V 
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Spel 3 Overpeinzing 
 

 - 

 V 4 3 

 B 10 9 8 7 

 10 9 8 7 6 

 9 7 5    V 8 6 4 3 2 

 9 8 7    6 5 2 

 H 4 3    6 5 2 

 V 4 3 2    5 

 A H B 10 

 A H B 10 

 A V 

 A H B 

 
Je speelt 6SA. West komt uit met 9. 

 
Met welke speelwijze maak je tegen elke verdeling altijd 12 slagen? 

 
Ik win de uitkomst met A, en speel dan: 

a. B 

b. V 

c. B 

d. Ik win de uitkomst met V 

 
 

Je speelt een SA-contract.  

 
Vaste slagen 

Dus tel je ook nu allereerst de slagen die je achter elkaar zou kunnen 
maken. Ik tel er (slechts) negen: twee in schoppen, vier in harten, één 

in ruiten en twee in klaveren. 
 

Wat zie je nog meer? 
Dat dummy slechts één kaart heeft waarmee je hem aan slag kunt 

brengen: V. 

 

Stel dat… 
… je zou beginnen met: A, V na. Dan win je twaalf slagen als west 

zich meteen op jouw V werpt. Zodra je weer aan slag bent, steek je 

over naar V en maak je drie extra slagen. Je telde al negen vaste 

slagen, dus is je contract gemaakt. Dus… moet en zal oost zich 
inhouden en jou je V-slag gunnen. Dan heb je niets aan de 

hartenoversteek, want dummy's ruiten zijn nog niet hoog. 

 
OW zien ook dummy's V en de lange ruiten en klaveren en 

mogen/zullen daarom niet snel happen. Of ligt daarin juist de weg naar 
twaalf slagen??? 
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Spel 3 de juiste aanpak 
 - 

 V 4 3 

 B 10 9 8 7 

 10 9 8 7 6 

 9 7 5    V 8 6 4 3 2 

 9 8 7    6 5 2 

 H 4 3    6 5 2 

 V 4 3 2    5 

 A H B 10 

 A H B 10 

 A V 

 A H B 

 

Je speelt 6SA. West komt uit met 9. 

 

Met welke speelwijze maak je tegen elke verdeling altijd 12 slagen? 
 

Ik win de uitkomst met A, en speel dan: 

a. B      = 0 punten 

b. V      = 3 punten 

c. B      = 1 punt 

d. Ik win de uitkomst met V  = 0 punten 

 
 

Speelwijze Aantal vaste slagen 

Win de uitkomst met A en speel dan V 

(speelwijze b)! 
Als west meteen H legt, ben je binnen. 

Na V liggen drie ruitenslagen voor het 

oprapen. West moet H dus níét leggen! 

 
Nadat je V verticaal voor je legde, speel je 

B. 

Als west meteen V legt, kun je na de 

hartenoversteek naar dummy twee 

klaverenslagen maken. Dan ben je ook 
binnen omdat je al 10 vaste slagen telde. 

West mag/moet V dus ook niet leggen!  

 

Met 11 vaste slagen hoef je nog maar één slag 
te ontwikkelen om je contract veilig te stellen. 

Speel B. 

9 na de uitkomst  

 

10 omdat west V niet 

mag arresteren. 

 
 

 
 
 
 

11 na het duiken van B. 

 
 

Je 10 wordt je 12e
 

vaste slag!  

 

Je won/wint AH10, AHVB, AV en AHB, en dat zijn twaalf slagen. 

 

Je puntentotaal is je rapportcijfer voor creativiteit. 
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Lezers mailen 

 
Mag dummy aan de niet bekennende leider vragen of hij niet verzaakt? 
 

De leider speelt een troefcontract in ruiten. 

 
In het midden van het spel zegt de leider tegen de dummy een ruiten voor 

te spelen (de leider was aan slag op tafel). 
 

De volgende speler (RT van de leider) bekent en de leider legt zelf een 
harten. 

 
Dummy vraagt aan de leider of hij geen ruiten heeft. 

Daarop neemt de leider zijn harten terug in zijn hand en speelt een ruiten. 

 
Mag de dummy dat vragen? 

 
De arbiter gaf aan dat de dummy dat mag vragen en dat de leider de kaart 

terug mag nemen in zijn hand, dus geen strafkaart. 
 

Stefan 

 

Rob: 
Dummy heeft twee soorten rechten: ‘onbeperkte’ en ‘beperkte’ 

(artikel 42). 

 
De onbeperkte rechten (gestelde vragen van de WL beantwoorden, 

aantal gewonnen en verloren slagen bijhouden en de kaarten bijspelen die 
de leider aanduidt (en daarbij voorkomen dat met een kaart van dummy 

wordt verzaakt) blijven altijd van kracht.  
 

De beperkte rechten (aan de leider vragen of hij niet verzaakt, elke 
onregelmatigheid proberen te voorkomen, na afloop van het spelen als 

eerste de aandacht vestigen op een onregelmatigheid) kan dummy wél 
verliezen (artikel 43). Bijvoorbeeld als hij na afloop van het bieden zijn 

hand uitwisselt met die van de leider, opstaat om het spel van de leider te 
volgen of naar de beeldzijde kijkt van kaarten in de hand van een 

tegenspeler. 
 

Het beperkte recht ‘elke onregelmatigheid proberen te voorkomen’ geldt 

overigens niet voor élke dreigende onregelmatigheid. Als een tegenspeler 
niet bekent, en dummy ervan overtuigd is dat die tegenspeler daarmee 

verzaakt, mag hij niet aan die tegenspeler vragen of hij misschien niet 
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verzaakt. Daarmee geeft hij immers ook een waarschuwing aan zijn 
partner: let op, die ene tegenstander bekende niet… 

 
Na dit verhaal weet je het antwoord. Als dummy op het moment dat de 

leider niet bekent zijn beperkte rechten nog steeds heeft, mag hij dat 
inderdaad vragen en gaat de hartenkaart gewoon terug in de hand. Een 

getoonde kaart van de leider en dummy kan namelijk nooit een strafkaart 
worden (artikel 48A). 

De slag wordt niet gecorrigeerd als de verzaking al ‘voldongen’ is: de leider 
heeft dan op het moment van ontdekking al een kaart gespeeld in de 

volgende slag; hetzij uit zijn hand of uit de dummy.     
 

 

4- of 5-kaart? 
 

Partner Tegenstander Ik 

1      volgbod  ?? 

 

Moet ik een 4-of 5 kaart hebben om een bijbod te doen? 
Ik antwoord meestal met een 4-kaart; anderen met een 5-kaart.  

Wat is correct? Of is dit een kwestie van afspraak maken? 

 
Rob: 

Gangbaar en zeer effectief is het ‘negatief doublet’. Dat klinkt een 
beetje negatief, maar de duidelijkheid die dat verschaft is beslist 

positief.  
De boodschap van het doublet hangt af van het volgbod. En de 

boodschap van een kleur als bijbod speelt daarop in. 
 

Partner Tegenstander Jouw bieding 

1 1 - Doublet: 4+krt in + 

- 1/: 4+krt in geboden kleur; max. 

3-krt in andere hoge kleur 

1/ 1 - Doublet: precies 4-kaart  

- 1: minstens 5-kaart  

1/ 1 - Doublet: 4+krt in , minimaal 6 ptn. 

- 2: 5+krt in , minimaal 10 ptn. 

 
Met een 4-kaart  en een sterk spel geef 

je dus ook eerst een (negatief) doublet. 

 

 
 


